Teszt

Az Alzheimer-kór szimptómái fokozatosan alakulnak ki. Amikor az egyén testileg egészséges, könnyű a szokatlan viselkedést figyelmen kívül hagyni. Az alábbi táblázatban felsoroltunk néhány kérdést, amelyből következtethetünk az illető állapotára. Amennyiben ezekből legalább 5-re igenlő a válasz, hasznos lehet (szak)orvos tanácsát kikérni.

 
   
Nem
Igen
1. A kérdéses személy gyakran ismétli önmagát vagy többször is felteszi ugyanazt a kérdést?  
   
2. A kérdéses személy feledékeny vagy gondok vannak a rövid-távú memóriájával?   
   
3. A kérdéses személynek szüksége van-e emlékeztetőkre a napi teendők (pl. bevásárlás, gyógyszerek beszedése) elvégzéséhez?   
   
4. A kérdéses személy elfelejti a találkozókat, a családi alkalmakat vagy az ünnepnapokat?  
   
5. A kérdéses személy szomorúnak, levertnek tűnik, vagy többet sír, mint korábban?   
   
6. A kérdéses személynek gondjai vannak a számolással vagy a pénzének a kezelésével?  
   
7. A kérdéses személy elvesztette érdeklődését az eddigi szokásos tevékenységei és hobbijai iránt (pl. a hírek nézése vagy hallgatása és más szociális tevékenységek)?  
   
8. A kérdéses személynek szüksége van segítségre az evésben, az öltözködésben a zuhányzásban vagy a fürdőszoba használatában?  
   
9. A kérdéses személy ingerlékenyebb, izgatottabb, gyanakvóbb lett, vagy elkezdett látni, hallani nem reális dolgokat illetve hinni azokban?   
   
10. Aggodalommal tölti-e el, ha a kérdéses személy autót vezet?   
   
11. A kérdéses személynek beszédkor keresgélnie kell a szavakat; önnek kell helyette befejezni a mondatokat vagy megnevezni embereket vagy tárgyakat?  
 
 
Az Egészségügy + Üzlet tematikus portál engedélyével